Detalii practice destinate jurnaliștilor despre zilele și seara alegerilor europene

Jurnaliștii vor găsi mai jos detalii despre informările și sprijinul practic oferite pentru cei care acoperă alegerile europene din 6-9 iunie.

  • Informări zilnice pentru jurnaliști vor avea loc începând de joi, 6 iunie, până luni, 10 iunie
  • Prima estimare a componenței noului Parlament va fi publicată duminică, 9 iunie, în jurul orei 20.15-20.30 CEST (21.15-21.30 ora României)
  • Primele rezultate provizorii ale alegerilor sunt așteptate în jurul orei 23.15-23.30 CEST (00.15-00.30 ora României)
  • Lideri de grup și candidați la președinția Comisiei Europene vor vorbi cu jurnaliștii în timpul serii
 

Informări zilnice pentru jurnaliști începând de joi, 6 iunie, până luni, 10 iunie

Serviciul de presă al Parlamentului va organiza informări zilnice pentru jurnaliști, cu prezența fizică și acces la distanță, pentru a oferi detalii despre alegerile europene din 6-9 iunie.

De joi, 6 iunie, până sâmbătă, 8 iunie, vor avea loc trei sesiuni de informare (off the record) în sala de conferințe de presă Anna Politkovskaya a Parlamentului (clădirea SPAAK 0A50) și cu participare de la distanță prin platforma Interactio:

  • Joi, 6 iunie, ora 11.00 CEST (12.00 ora României): Alegerile europene pe scurt
  • Vineri, 7 iunie, ora 11.00 CEST (12.00 ora României): Tot ce trebuie să știți despre Parlament
  • Sâmbătă, 8 iunie, ora 11.00 CEST (12.00 ora României): Seara alegerilor

Interpretarea va fi asigurată în limbile engleză și franceză.

Înainte de seara alegerilor de duminică, 9 iunie, vor avea loc două sesiuni de informare în hemiciclul Parlamentului:

  • Duminică, 9 iunie, ora 11.00 CEST (12.00 ora României): Tot ce trebuie să știți despre Parlament și despre seara alegerilor (on the record, cu prezență fizică și transmisie în direct pe internet; interpretare în limbile engleză și franceză)
  • Duminică, 9 iunie, ora 17.30 CEST (18.30 ora României): informare de ultim moment despre seara alegerilor (on the record, cu prezență fizică, transmisie în direct pe pagina Parlamentului și EbS; interpretare în 24 de limbi)

Luni, 10 iunie, la ora 11.00 CEST (12.00 ora României), va avea loc o sesiune de informare privind rezultatele provizorii ale alegerilor și etapele următoare în hemiciclul Parlamentului (on the record, cu prezență fizică și transmisie în direct pe internet), urmată de conferințe de presă susținute de purtătorii de cuvânt ai grupurilor politice. Interpretarea va fi asigurată în limbile engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă și poloneză.

Informații pentru jurnaliști – folosirea platformei Interactio pentru a adresa întrebări

Platforma Interactio este disponibilă numai pe iPad (cu browserul Safari) și Mac/Windows (cu browserul Google Chrome).

Când vă conectați, introduceți numele dvs. și organizația media pe care o reprezentați în câmpurile prenume / nume de familie.

Pentru o calitate mai bună a sunetului, utilizați căști și un microfon. Interpretarea este posibilă numai pentru intervențiile cu video, deci trebuie să porniți camera atunci când puneți o întrebare. Se recomandă utilizarea unuia dintre aceste microfoane pentru a se asigura că întrebările pot fi interpretate.

Jurnaliștii care nu au utilizat niciodată Interactio sunt rugați să se conecteze cu 30 de minute înainte de începerea conferinței de presă pentru a efectua un test de conectare. Dacă este necesar, se poate acorda asistență tehnică.

Când vă conectați, deschideți fereastra de chat (colțul din dreapta sus) pentru a putea vedea mesajele organizatorilor.

Pentru mai multe detalii, consultați instrucțiunile de conectare și recomandările pentru intervențiile de la distanță.

Publicarea rezultatelor alegerilor provizorii duminică, 9 iunie

Rezultatele provizorii ale alegerilor europene pot fi publicate numai după ora 23.00 CEST (miezul nopții de duminică spre luni în România), după închiderea ultimelor urne de vot din Italia. Până atunci, Parlamentul va emite estimări, pe baza exit-poll-urilor.

Sediul Parlamentului European din Bruxelles va fi transformat în sală de presă unde vor fi difuzate informații, cu o scenă și posturi de transmisii în direct pentru canalele de televiziune.

În seara alegerilor, va exista un program special pe EbS, precum și transmisie în direct pe Centrul multimedia al Parlamentului, începând cu ora 17.30 CEST (18.30 ora României). Programul planificat include:

·  un prim set de estimări naționale disponibile care urmează să fie publicate în jurul orei 18.15 CEST (19.15 ora României);

·  prima proiecție a noului Parlament, preconizată în jurul orei 20.15-20.30 CEST (ora orientativă - 21.15-21.30 ora României), bazată, de asemenea, pe estimări naționale;

·  primele rezultatele provizorii din unele state membre și estimări disponibile pentru restul, inclusiv o a doua proiecție a noului Parlament, vor fi publicate în jurul orei 23.15-23.30 CEST (ora orientativă - 00.15-00.30 ora României).

Vor urma proiecții actualizate, pe măsură ce serviciile Parlamentului primesc informații de la autoritățile naționale. Ultima proiecție actualizată este așteptată luni, 10 iunie, în jurul orei 01.00 CEST (02.00 ora României).

Toate datele vor fi disponibile pe pagina oficială a rezultatelor alegerilor.

Lideri ai grupurilor politice din PE și candidați „cap de listă” pentru funcția de președinte al Comisiei vor vorbi cu jurnaliștii în cursul serii. Grupurile politice vor avea, de asemenea, propriile echipe de presă la dispoziție pentru a răspunde solicitărilor mass-mediei și pentru a facilita contactele. Găsiți datele lor de contact aici.

Materialele audiovizuale despre votul din toate statele membre ale UE vor fi disponibile pe EBS și în Centrul multimedia al PE începând de joi, 6 iunie, inclusiv declarațiile candidaților „cap de listă” și ale liderilor de grup care votează în circumscripțiile lor electorale.

Integrarea rezultatelor în paginile de internet ale publicaţiilor

Pentru informaţii complete şi detalii tehnice cu privire la integrarea automată a rezultatelor alegerilor în paginile dumneavoastră de internet vă rugăm consultaţi dosarul disponibil pentru descărcare la adresa https://we.tl/t-Zbm9sSle0Z

Informații pentru fiecare țară în parte privind alegerile europene

Puteți găsi pagini individuale despre fiecare dintre statele membre ale UE, cu detalii despre modul în care sunt organizate alegerile europene, liste, candidați (inclusiv eurodeputați actuali care candidează din nou) și rezultatele alegerilor anterioare, accesând acest link.

Noua aplicație mobilă „EP Events”

Toți jurnaliștii care relatează despre alegerile europene sunt încurajați să descarce noua aplicație „EP Events” (disponibilă în Google Play și App Store) pentru a obține informații în timp util pe telefoanele lor cu privire la tot ce se întâmplă în Parlament înainte, în timpul și după alegeri, precum și informații practice, inclusiv coduri de acces pentru conexiunea WiFi, programul de funcționare, hărți, contacte, linkuri și informații tehnice pentru jurnaliștii audiovizuali.

După alegeri: alte instrumente utile pentru jurnalişti

Ce urmează imediat după perioada electorală ? Kit-ul informativ pentru presă vă oferă informaţii practice pentru a acoperi evenimentele din Parlamentul European în contextul alegerilor europene de anul acesta.

Contact

Mihai ROŞIORU

Ataşat de presă

+40 744 208 892

mihai.rosioru@europarl.europa.eu

Andra ŢĂRNEA

Ataşat de presă

+40 743 113 899

andra-teodora.tarnea@europarl.europa.eu